29 jun 2012

Ny tumregel: Pensionen blir 75 procent av sista lönen

Tumregeln är att pensionen blir 75 procent av den sista lönen om du jobbar större delen av din ökade livslängd, skriver i dag på Göteborgs-Postens debattsida Ole Settergren, chef för pensionsutveckling. Nästa vecka deltar han på tre seminarier i Almedalen och Pensionsmyndigheten är medarrangör på ytterligare ett seminarium i Visby.

Inför sitt deltagande på olika pensionsseminarier under Almedalsveckan har Ole Settergren, chef för pensionsutveckling, tagit fram tumregeln att den allmänna pensionen och tjänstepensionen blir 75 procent av den sista lönen om du jobbar två tredjedelar av den ökade livslängd du har jämfört med tidigare generationer. Vill du gå i pension vid 65 år, så måste pensionspengarna räcka till fler år i pension och du får ställa in dig på en total pension på 60—65 procent av den sista lönen, beroende på ålder.
Läs debattartikeln på vår webb
Läs tumregeltabellenPowerpoint (powerpoint, 113.7 kB)

Ole Settergren under Almedalsveckan i Visby

  • Framtidens pensionsinformation. Arrangör: Min Pension. Måndag 2 juli kl 14:00—16:00. Plats: Café Fotogalleriet, Tage Cervins gata 3 B.
  • Våra pensioner — fler val, mer frihet? Arrangör: Alecta. Tisdag 3 juli kl 13:00—14:15 . Plats: Restaurang Innegården, Stora Torggränd 3. Mer info.
  • Vem har ansvar för att pensionssystemet är begripligt? Arrangör: AMF. Tisdag 3 juli kl 14:15—16:00. Plats: Norra Kyrkogatan 3. Mer info.

Seminarium för fackliga journalister om pension

Pensionsmyndigheten arrangerar också tillsammans med Min Pension en frukostträff för journalister på fackförbundstidningar om pensioner.

Morgondagens pensionärer kommer att ha en tredjedel av sin pension från jobbet, via sin tjänstepension. För högavlönade spelar tjänstepensionen ännu större roll. Men kunskapen om tjänstepensioner är låg, både hos medlemmarna, de fackliga företrädarna och hos arbetsgivaren.  Det trots att miljontals kronor sätts av till pensionen och att bristande kunskap om pensionerna kan få stora ekonomiska konsekvenser för den enskilde medlemmen.

Datum och tid: tisdagen den 3 juli kl. 09.00—10.00
Plats: Almedalens Bed & Breakfast, Tage Cervins Gata 3B
Deltagare: Anders Lundström, vd Min Pension och Sten Eriksson, kommunikationschef Pensionsmyndigheten
Anmälan: senast fredag 29 juni till maria.eklund@minpension.se

Vilken andel av slutlön kan vi förvänta oss i pension?

* Den genomsnittliga livslängden i Sverige ökar. Alternativ ålder är den ålder som tar hänsyn till livslängdsökningen.  Den som t.ex. är född 1965 behöver arbeta till 67 år och 9 månader för att få en pension som motsvarar det samma person skulle ha fått vid 65 år om medellivslängden varit oförändrad.

Beräkningarna gäller en person som börjar jobba vid 23 års ålder, har en tjänstepension och har en lön som utvecklas i samma takt som inkomstutvecklingen totalt.

Läs debattartikeln på Göteborgs-Postens webb
Läs tumregeltabellenPowerpoint (powerpoint, 113.7 kB)

Presskontakt

Jimmya Larsson H

Jimmy Larsson Hagberg

Direkt
072-210 22 87

Växel
0771-771 771

jimmy.larsson.hagberg(at)
pensionsmyndigheten.se

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem