Sök på Pensionsmyndigheten

Logga in på Dina pensionssidor
 
05 okt 2015

Norrländska restaurangägare och frisörer får hjälp med pensionen

Under tre veckor i oktober besöker Pensionsmyndighetens informatörer norrländska små egenföretagare inom restaurang- och skönhetsbranschen för att sprida information och kunskap om vikten av pension. Båda grupperna har betydligt lägre pensionsgrundande inkomst jämfört med snittet i landet.

Jörgen Brännmark

För frisörer som är egenföretagare i Norrbotten var den pensionsgrundande inkomsten år 2013 i genomsnitt 14 200 kronor per månad före skatt jämfört med 23 400 kronor per månad före skatt för alla anställda i Sverige. Samma siffra för egenföretagare inom restaurang var 17 800 kronor per månad före skatt.

Måndag-fredag den 5-9 oktober besöker Pensionsmyndigheten egenföretagare inom restaurangnäringen och skönhetssalonger i Luleå. Måndag-onsdag den 12-14 oktober besöks Umeå och måndag-onsdag den 26-28 oktober får branschkollegor i Piteå, Boden och Älvsbyn besök.

– Vi vet att små egenföretagare i de här branscherna arbetar mycket och länge och att kunskapen om att de själva har hela ansvaret för sin pension ofta är väldigt låg, oavsett ålder. Personer som bara har inkomster från ett eget företag tjänar mindre än de som har en anställning. De viktigaste tipsen är att ta ut lön, betala skatt och ha ett eget sparande motsvarande tjänstepension, säger Jörgen Brännmark, informatör på Pensionsmyndigheten.

Viktigaste pensionstipsen för egenföretagare

 • Ta ut lön/överskott. Lön/överskott du tar ut och skattar för gör att du tjänar in till din allmänna pension. Vid en lön/överskott på 39 072 kronor (2015) i månaden så maximeras inbetalningen till din allmänna pension.
 • Betala skatt. Som företagare är din allmänna pension beroende av hur mycket du betalat in till Skatteverket via skatter och avgifter.
 • Eget sparande till pension. Som företagare får du inte tjänstepension som de flesta anställda får. Om du sparar cirka 4,5 procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande motsvarar det vad de flesta anställda får inbetalt till tjänstepension.

Fakta egenföretagare och allmän pension

 • 2002–2013 ökade andelen egenföretagare av pensionsspararna från 6,2 procent till 6,6.
 • Antal egenföretagare har ökat från 256 000 till 306 000 sedan 2002. Totalt antal pensionssparare 2013 var 4 641 500.
 • Var fjärde 65-åring med inkomst är egenföretagare och var tredje i 70-årsåldern.
 • Dubbelt så många män som kvinnor har inkomst från eget företag.
 • Skillnaderna i inkomst mellan könen är mindre hos egenföretagare jämfört med anställda.
 • Hälften av alla egenföretagare har även haft inkomster från anställning.
 • Summan av inkomster av eget företag är drygt 40 miljarder per år.
 • Personer som har både anställning och eget företag tjänar sammanlagt mest av alla grupper.

Se filmerna från informationskampanjen:

https://www.youtube.com/watch?v=SrxyVJBPhMclänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

https://www.youtube.com/watch?v=GQFecKcsTwElänk till annan webbplats

Presskontakt (vik)

Annika Koponen

Annika Koponen

Direkt
072-210 22 79

Växel
0771-771 771

annika.koponen(a)
pensionsmyndigheten.se

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem