24 jul 2014

Din pension 2015

Nästa år ökar den genomsnittliga pensionen efter skatt med cirka 100 kronor i snitt per månad, givet oförändrade kommunalskatter. För dig som har bostadstillägg eller garantipension blir ökningen något mindre.

Ökningen på 100 kronor gäller en person som har en total pension på 14 000 kronor i månaden före skatt. Nivåer under och över kan därmed få både lägre eller något högre ökning.  

Garantipension och bostadstillägg

Garantipensionen, liksom värdet av de flesta tjänstepensioner, bestäms av prisbasbeloppet. Prisbasbeloppet har höjts med 100 kronor, vilket motsvarar 0,2 procent. Det innebär att du som har låg pension, det vill säga om du enbart har garantipension eller en stor del garantipension, får ökad pension med cirka 20 kronor i månaden. Har du bostadstillägg kan det sänkas eftersom du får höjd pension.

Premiepensionen i december

Premiepensionens utveckling bestäms först i december.  

Årsbesked 2015

Det orange kuvertet med din pension för 2015 skickas ut i januari nästa år. Då får du också reda på utbetalningsdagarna samt information om dina premiepensionfonder.  

Pensionsnivåerna bestäms av pensionsavgifterna

Ju fler som jobbar och bidrar till inbetalning av pensionsavgifter, desto större är möjligheten att öka pensionerna. Den positiva balanseringen 2015 beror på att tillgångarna ökade mer än skulderna. 2014 minskade balanseringen inkomst- och tilläggspensionen med 2,7 procent. För kommande år visar prognosen däremot att inkomst- och tilläggspensionen kan komma att öka.


Kom ihåg

Siffrorna ovan är generella. Önskar du se hur just din pension kommer att se ut under 2015 ska du istället tittat i ditt årsbesked som skickas ut till landets pensionärer i januari 2015.Texten uppdaterades 2015-01-27

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem