13 sep 2013

Fondbyten med personlig kod stoppas

Från den 20 februari 2014 kommer det inte längre vara möjligt att göra fondbyten om du loggar in med personlig kod (pinkod). Vi ökar säkerheten för våra transaktionstjänster vilket innebär att du behöver logga in med e-legitimation eller Mobilt BankID för att byta fonder. Fondbyte med blankett påverkas inte.

Din personliga kod (pinkod) fortsätter fungera för inloggning på Dina pensionssidor där du kan göra en prognos för hela din pension och se hur mycket du har tjänat in till din pension. Pensionärer kan även se sina utbetalningar.

Så skaffar du e-legitimation eller Mobilt BankID

Om du är kund hos en bank kan du få tillgång till e-legitimation kostnadsfritt genom internetbanken. Om du inte är kund hos en bank kan du få e-legitimation via Telia. Många banker erbjuder även Mobilt BankID som är en slags e-legitimation för mobiltelefoner och surfplattor. Mer om e-legitimation

Fondbyte med blankett

Om du vill kan du byta fonder med hjälp av en blankett. Blanketten beställer du från vår webbplats, kundservice eller ett av våra servicekontor. Blanketten skickas till din folkbokföringsadress. Här kan du beställa fondbytesblanketten

Hur påverkas förvaltningsföretagen och deras kunder?

Förvaltningsföretagen kommer inte att kunna genomföra fondbyten åt sina kunder med hjälp av personlig kod. De kommer fortfarande ha möjlighet att rekommendera fondbyten till sina kunder.

Om du är kund och betalar för att någon byter fonder åt dig kommer du sannolikt att ha kvar dina pengar i de placeringsalternativ som du ligger i när stoppet genomförs. Du kommer att fortsätta att betala för tjänsten, om inte du själv aktivt säger upp avtalet med förvaltningsföretaget eller om förvaltningsföretaget kontaktar dig och erbjuder andra alternativ. En del förvaltningsföretag kommer troligen att flytta över sina kunder till sina egna fonder, eller till en egen fond som investerar i andra fonder.

Du behöver inte byta fonder

Om du är kund hos ett förvaltningsföretag bör du fundera på hur du vill sköta din premiepension i fortsättningen. Det är oftast en bättre affär att välja själv, än att betala ett företag som väljer, eller att betala för råd.

Att ta hand om premiepensionen själv är inte svårt. Antingen gör du inget val alls för din premiepension och då placeras dina pengar i AP7 Såfa som är statens årskullsförvaltningsalternativ. Vill du däremot välja fonder själv kan Fondvalsguiden ge dig stöd och överblick i dina fondval.

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem