Så fungerar garantipension

Om du är född 1938 eller senare kan du få en del av din allmänna pension som garantipension. Det är en grundtrygghet för den som saknar eller har låg inkomstgrundad pension och kan betalas ut från och med den månad du fyller 65 år. Garantipensionen baserar på antal bosättningsår i Sverige.

Garantipension ger grundtrygghet

Har du aldrig haft några arbetsinkomster i Sverige som du betalat skatt för får du ingen inkomstgrundad pension. Hela din pension kommer då att bestå av garantipension. Har du en låg inkomstgrundad pension får du garantipensionen som ett tillägg till den intjänade pensionen. Garantipensionens storlek beror också på hur länge du har bott i Sverige.

Bosättning ger rätt till garantipension

För att du ska få full garantipension krävs att du har bott minst 40 år i Sverige från och med det år du fyllde 16 år till och med det år du fyller 64 år. Har du bott i Sverige kortare tid minskar garantipensionen med 1/40 för varje år som saknas. Har du till exempel bott 27 år i Sverige får du 27/40 av garantipensionen.

Är du född efter 1976 är det dock inte alltid som du får räkna med åren före ditt 25:e levnadsår. För att du ska få räkna åren mellan 16 och 24 år krävs att du för vart och ett av de här åren har en pensionsgrundad inkomst som motsvarar minst det årets inkomstbasbelopp. För år 2016 gäller att du ska ha en pensionsgrundande inkomst motsvarande 59 300 kronor.

Undantag för dig som bott i annat EU-land

Du måste ha bott minst tre år i Sverige för att ha rätt till garantipension. Om du bott i Sverige kortare tid, men minst ett år, kan du få räkna med tid som du bott i ett annat EU-land eller i Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz för att komma upp i tre års bosättningstid.

Undantag för dig som kommit till Sverige som flykting

Om du har kommit till Sverige och fått uppehållstillstånd som flykting eller skyddsbehövande kan du i vissa fall få räkna med din bosättningstid från ditt hemland som försäkringstid för garantipension. För att du ska kunna tillgodoräkna tiden från ditt hemland måste du ha varit bosatt i Sverige året innan du fyllde 65 år. Om du alltid varit bosatt i ditt hemland, och inte varit bosatt i annat land än Sverige efter att du kom hit, kommer du att tillgodoräknas maximal försäkringstid 40 år som krävs för full garantipension. Har du inte varit bosatt enbart i ditt hemland samt Sverige kan försäkringstiden bli lägre beroende på hur länge utlandsvistelsen varat.

Garantipension om du flyttar utomlands

Du kan bara få garantipension utbetald till dig om du bor i Sverige, i ett annat EU-land, ett EES-land eller i Schweiz. Under vissa förutsättningar kan du även få garantipension utbetald om du bor i Kanada.


EU-länderna

 

EES-länderna

BelgienMaltaEU-länderna
BulgarienNederländernaIsland
Cypern*PolenLiechtenstein
DanmarkPortugalNorge
EstlandRumänien 
FinlandSlovakien 
FrankrikeSlovenien 
GreklandSpanien 
IrlandStorbritannien 
ItalienSverige 
KroatienTjeckien 
LettlandTyskland 
LitauenUngern 
LuxemburgÖsterrike 
   
 * Gäller den grekiska delen av ön 


Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem