Sök på Pensionsmyndigheten
Logga in på Dina pensionssidor

Som inloggad kan du bland annat:

 • Göra en prognos över hela din pension
 • Se hur mycket du tjänat in till din allmänna pension
 • Byta premiepensionsfonder (kräver e‑leg)
 • Ansöka om pension (kräver e-leg)
 • Se din kommande pensionsutbetalning
 • Ändra utbetalningskonto (kräver e-leg)

Från februari krävs inloggning med e-legitimation för att kunna byta fonder


Vi har ökat säkerheten för fondbyten. Nu behöver du logga in med e-legitimation eller BankID för att kunna byta fonder. Det går även att byta fonder med blankett. Läs mer om stopp av fondbyte med personlig kod.

Pensionsprognosen stängd 26-27 april


Prognosen kommer att vara stängd från lördag den 26 april klockan 22:00 till söndag 27 april klockan 10:00.

Stängningen beror på tekniskt underhåll av våra it-system.

Saknar du personlig kod?

Beställ en ny personlig kod eller ladda ner e-legitimation. Om du har en gammal kod från ditt PPM-konto gäller den om du inte beställt en ny.

Beställ personlig kod
Så skaffar du e-legitimation

Problem med e-leg?

Vid tekniska problem med e-legitimation rekommenderar vi i första hand att du vänder dig till utgivaren av din e-legtimation.

BankIDs supportsidalänk till annan webbplats
Telia supportsidalänk till annan webbplats

Hjälp att logga in?

Nedan får du svar på de vanligaste frågorna kring inloggning. Du är även välkommen att kontakta vår kundservice.

Om inloggning
Problem vid inloggning
Om att logga in med captcha
Kontakta kundservice

Frågor om e-legitimation

 • Hur får jag e-legitimation/BankID?
  Alla privatpersoner som har svenskt personnummer kan skaffa e-legitimation genom sin bank. Åldersgränsen är något som bankerna själva bestämmer, men vanligast är att e-legitimation utfärdas till personer från 18 års ålder.För att få ut sin e-legitimation måste kunden styrka sin identitet - precis som när ett vanligt ID-kort utfärdas.

 • Jag bor utomlands och har inte tillgång till e-legitimation. Hur gör jag för att byta fonder?
  Du kan beställa en blankett för fondbyte via vår webbplats eller från kundservice. Blanketten skickas till din folkbokföringsadress. Du kan även bli kund hos en svensk bank och få e-legitimation via internetbanken.

 • Jag har ingen dator, så jag kan inte logga in. Vad gör jag då?
  Du kan ringa vår kundservice eller använda vår självbetjäningstjänst på nummer 0771-776 776. Där kan du ställa dina frågor, beställa blanketter eller personlig kod. Om du har tillgång till en mobiltelefon så kan du sköta fondbyten med den via vår app eller Mobilt BankID som fungerar till smarta telefoner och surfplattor baserade på Android, Apples iOS och Windows 8.Du kan också göra fondbyten via blankett som du beställer via Pensionsmyndighetens webbplats eller från kundservice.Våra Servicekontor kan också hjälpa dig med vissa saker som du vill beställa via dator.

 • Jag har skyddad identitet, kan jag skaffa e-legitimation?
  Även om dina personuppgifter har någon form av skyddsmarkering i folkbokföringen kan du skaffa e-legitimation. För att skaffa e-legitimation behöver du oftast fysiskt besöka ett bankkontor och beställa e-legitimation på kort. Om du har skyddad identitet kan du inte ansöka om e-legitimation via din internetbank eller skaffa en e-legitimation på fil.

 • Jag lyckas inte logga in på Dina pensionssidor, vem kontaktar jag för att få hjälp?
  Vänd dig till din bank om du har problem med ditt e-leg eller Mobilt BankID. Om det är något fel på inloggningssidan på Pensionsmyndigheten.se kan du kolla under Driftmeddelanden för att se om det finns några kända störningar för tillfället. I annat fall vända dig till vår kundservice för att få hjälp.

 • Kan jag använda min svenska e-legitimation utomlands?
  Om du redan har e-legitimation: Det går att använda e-legitimation och BankID (på fil, kort eller Mobilt BankID) från utlandet. Ta med dig din e-legitimation utomlands. Om du inte har e-legitimation: Du måste ha ett svenskt personnummer för att kunna skaffa e-legitimation. Utfärdaren kan ha ytterligare regler, som till exempel att du måste vara 18 år. Läs mer om hur du gör under e-legitimation.

  Om du bor i utlandet, men har svenskt personnummer och ett konto i en svensk bank, kan du hos de flesta banker logga in på din internetbank och beställa eller ladda ned en e-legitimation. Flera banker erbjuder internetbank utan kostnad.
  Om du bor i utlandet och har ett svenskt personnummer, men inte har ett konto i en svensk bank måste du fysiskt besöka en utfärdare för att kunna identifiera dig och beställa en e-legitimation. Vänd dig alltid direkt till utfärdare av e-legitmation för att få veta exakt vilka regler som gäller.

  En lista över vilka som utfärdar e-legitimation och BankID hittar du på elegitimation.selänk till annan webbplats.


 • Kan jag få svensk e-legitimation om jag är bosatt utomlands?
  Ja. Du måste ha ett svenskt personnummer för att kunna skaffa e-legitimation. Utfärdaren kan ha ytterligare regler, som till exempel att du måste vara 18 år. Om du bor i utlandet, men har svenskt personnummer och ett konto i en svensk bank, kan du hos många banker logga in på din internetbank och beställa eller ladda ned en e-legitimation. Om du bor i utlandet och har ett svenskt personnummer, men inte har ett konto i en svensk bank måste du fysiskt besöka en utfärdare för att kunna identifiera dig och beställa en e-legitimation. Vänd dig alltid direkt till utfärdare av e-legitimation för att få veta exakt vilka regler som gäller.

  Du kan bli kund hos till exempel Swedbank, SEB, Handelsbanken och Nordea om du har ett svensk personnummer. Det kostar inget att vara kund i internetbanken.


 • Vad gör jag om min e-legitimation inte fungerar?
  På Pensionsmyndigheten.se kan du logga in med BankID och e-legitimation.Blanda inte ihop din egen banks säkerhetslösning för inloggning med e-legitimation som du kan använda för flera olika tjänster.Kontrollera att din e-legitmation fortfarande är gilitig
  Precis som ditt körkort eller din fysiska ID-handling har din e-legitimation bara en viss begränsad giltighetstid. Om du får problem vid inloggning med e-legitimation börja alltid med att kontrollera att den fortfarande är giltig. På utfärdarens hemsida kan du testa din e-legitimation.
  Kontrollera att din dator lever upp till de tekniska kraven som ställs för att e-legitimationen ska fungera
  Det är i första hand utfärdaren av din e-legitimation du vänder dig till för att kontrollera vilka operativsystem och webbläsare som fungerar eller inte fungerar ihop med din e-legitimation.
  Vissa typer av e-legitimation kräver även speciella säkerhetsprogram som utfärdaren tillhandahåller. Pensionsmyndigheten ger ingen teknisk support när det gäller detta.Kontrollera att din e-legitmation är rätt installerad
  Alla problem kring nedladdning och installation av din e-legitimation hänvisar vi till utfärdarens support.
  BankIDs supportsidalänk till annan webbplats
  Telia supportsidalänk till annan webbplats


 • Vad är e-legitimation?
  En e-legitimation är en personlig elektronisk ID-handling som du använder för att legitimera dig och underteckna handlingar på Internet.

  Mer information om hur e-legitimation fungerar och hur man skaffar en finns under E-legitimation


 • Var kan jag få hjälp med min e-legitimation?
  För information och support kontakta utgivaren av din e-legitimation.BankIDs supportsidalänk till annan webbplats
  Telia supportsidalänk till annan webbplats


Frågor om personlig kod

 • Har du svårt att tyda texten eller tolka ljudet som spelas när du ska logga in med captcha?
  Klicka på Visa ny text eller Spela ljud för att få nya ord. Det finns ingen begränsning i hur många gånger du kan försöka.

 • Hur beställer jag en personlig kod?
  Du beställer din personliga kod här på webbplatsen eller ringer vår kundservice. Det tar cirka tre vardagar från beställning tills du har koden i din brevlåda. Koden skickas till den adress du är skriven på. Om du tidigare har haft en personlig kod, men beställer en ny, makuleras din gamla kod.

 • Hur beställer jag ny kod?  
  Det gör du via vår webbplats eller genom att ringa till vårt talsvar. Den nya koden kommer att skickas till din folkbokföringsadress.

 • Hur byter jag personlig kod?
  Du kan när som helst byta den kod du beställt från oss till en du valt själv. Det gör du här på webbplatsen när du loggat in på Dina pensionssidor.

  Som inloggad kan du se länken Byt personlig kod uppe till höger i din inloggningsruta under ditt namn och personnummer. Observera att du bara kan byta kod om du loggat in med kod, inte om du loggat in med e-legitimation.


 • Jag byter fonder åt en anhörig, hur gör jag nu när fondbyte med pinkod har stoppats?
  Du kan beställa en fondbytesblankett här på vår webbplats, den skickas då till personens folkbokföringsadress. Ett annat alternativt är att hjälpa din anhöriga att logga in med e-legitimation på dator eller mobil och genomföra fondbytena där.

 • Jag ser ingen text i captcharutan, eller bara ett grått fält. Vad är fel?
  Vi använder JavaScript på vår webbplats för att styra en del av funktionaliteten, till exempel säker inloggning med captcha. Normalt är redan JavaScript aktiviterat i din webbläsare, men om du får problem kan du själv enkelt kontrollera att funktionen är aktiverad. Testa vilka inställningar din webbläsare har
  Läs mer om under JavaScript


 • Kan jag välja en egen personlig kod?
  Om du tycker att den kod du fått från oss är svår att komma ihåg kan du byta till en ny femsiffrig kod. Detta gör du under Byt kod när du loggat in på Dina pensionssidor.

 • När stoppades fondbyte med personlig kod (pinkod)?
  Den 20 februari 2014 togs fondbyte med pinkod (personlig kod) bort. Nu behöver du logga in med e-legitimation eller Mobilt BankID för att kunna byta fonder. Läs mer om stoppet av fondbyte med pinkod (personlig kod)

 • Stoppade ni fondbyte med pinkod för att försvåra för förvaltningsbolagen?
  Nej. Vi gjorde detta för att anpassa säkerheten i våra självbetjäningstjänster i enlighet med Datainspektionens riktlinjer. Det är även samma bedömning som andra myndigheter har gjort för sina självbetjäningstjänster.Syftet med premiepensionssystemet är att ge individer möjlighet att själva välja placering av sina premiepensionspengar, därför är det viktigt att de kan genomföra detta på ett tryggt sätt. Vi sätter individens rätt och säkerhet först, systemet är inte avsett att gynna affärsverksamhet.

 • Stoppade ni fondbyten med pinkod för att försvåra för individer att ta hand om sitt premiepensionssparande och sälja in "statens" produkter?
  Nej. Vi stoppade fondbyten med pinkod (personlig kod) för att öka säkerheten för pensionsspararna.Om du är intresserad av att göra ett fondval så har vi utvecklat ett verktyg, Fondvalsguiden, som gör det lättare för dig att själv sätta ihop fondportföljer. Fondvalsguiden är tillgänglig för alla via vår webbplats och ett billigare sätt att få hjälp än att köpa tjänsten att andra förvaltar pengarna åt dig. Vi strävar efter att göra det enklare för pensionssparare som vill engagera sig. De statliga alternativen är framför allt framtagna för att de som inte vill välja inte ska behöva göra det men ändå få en bra pension.

 • Vad hände med förvaltningsföretagens kunder när fondbyten med pinkod stoppades?
  Om du var kund hos ett förvaltningsföretag och betalade för att någon bytte fonder åt dig så hade du sannolikt kvar dina pengar i de placeringsalternativ som du hade innan fondbyte med pinkod stoppades.Om du inte själv aktivt sagt upp avtalet med förvaltningsföretaget eller om förvaltningsföretaget inte kontaktade dig och erbjöd dig andra alternativ fortsätter du att betala för tjänsten du hade innan stoppet infördes. En del förvaltningsföretag kommer troligen att flytta över sina kunder till sina egna fonder, eller till en egen fond som investerar i andra fonder. Flera har redan gjort det.

 • Vad händer om jag anger fel kod tre gånger?
  Din kod spärras om du anger fel kod tre gånger. Om din kod spärras kan du beställa en ny kod.

 • Vad är personlig kod?
  Personlig kod är en kod som Pensionsmyndigheten tillhandahåller till alla pensionssparare och pensionärer. Personlig kod anger du även när du använder självbetjäning per telefon eller kontaktar kundservice. Observera att om du har kvar din kod som du använde för att logga in på ppm.nu så fungerar den också på pensionsmyndigheten.se. Från och med den 20 februari 2014 kommer det inte längre vara möjligt att göra fondbyten om du loggar in med personlig kod (pinkod). Vi ökar säkerheten för våra transaktionstjänster vilket innebär att du behöver logga in med e-legitimation eller Mobilt BankID för att kunna byta fonder. Mer information finns under Personlig kod.

 • Varför går det inte att logga in trots att webbläsaren tillåter cookies?
  Det har visat sig att många användare har installerat särskilda programvaror eller brandväggar som blockerar cookies. Trots att cookies blockeras kan inställningarna i webbläsaren visa att cookies tillåts.Ställ in programmet som blockerar cookies så att cookies från webbplatsen www.pensionsmyndigheten.se ska lagras på din dator.

 • Varför kan du inte spara din personliga kod i webbläsaren?
  Vi har en hög säkerhet kring inloggning på dina personliga sidor. Detta innebär bland annat att du inte kan spara din kod i webbläsaren utan måste fylla i den på nytt varje gång du loggar in.

  Däremot kan du lätt byta den kod du fått från oss till en ny femsiffrig kod som du själv valt och kanske lättare kan komma ihåg. Detta gör du under Byt kod när du är inloggad på Dina pensionssidor .


 • Varför stoppades fondbyte med personlig kod (pinkod)?
  Beslutet att stoppa fondbyte med personlig kod togs för att öka säkerheten. Utvecklingen inom it-säkerhetsområdet går mot säkrare inloggning för transaktionstjänster och vi följer Datainspektionens rekommendationer. Vi tycker att det är rimligt att ha en högre säkerhetsnivå för att göra transaktioner än för att enbart se sina uppgifter. Det är samma bedömning som andra myndigheter har gjort för sina självbetjäningstjänster. Tidpunkten för förändringen är beslutad med hänsyn till att vi ska kunna skicka ut pinkoder i det orange kuvertet och underlätta för pensionssparare att se hela sin pension.

Fråga oss på Facebook

På vår Facebooksida kan du snabbt och enkelt få svar på dina frågor om pension.

Besök oss på Facebooklänk till annan webbplats

Ring kundservice


0771-776 776