Sök på Pensionsmyndigheten

Logga in på Dina pensionssidor
 

Senare pension ger lägre skatt

Om du fortsätter att jobba istället för att ta ut pension betalar du lägre skatt. Det beror på att förvärvsarbete i de allra flesta fallen ger lägre skatt än pension.

Har du en viss summa i lön är den skatt du betalar på den lägre än den skatt du skulle ha betalat för en lika hög pension. Anledningen är att du får tillgodoräkna dig ett så kallat jobbskatteavdrag på lönen vilket minskar skatten.

Arbetar du det år du fyller 66 år, eller åren därpå, får du dessutom tillgodoräkna dig ett dubbelt jobbskatteavdrag. Samtidigt har du från och med ditt 66:e levnadsår ett förhöjt grundavdrag.

Det dubbla jobbskatteavdraget och det förhöjda grundavdraget innebär att du endast behöver betala åtta procent i skatt på en lön upp till 194 000 kronor (2016).

Fortsätta jobba eller gå i pension?

Tar du ut din pension efter 1 januari det år du fyller 66, blir din skatt lägre för samma pensionsbelopp än om du tar ut din pension före ditt 66:e levnadsår. Det beror på att du som är mellan 61 och 65 år inte får tillgodoräkna dig det förhöjda grundavdraget.

Exempel på skatteavdrag vid arbete eller pension

Här är några exempel på hur skatten varierar beroende på om du fortsätter att arbeta eller om du tar ut pension, samt vad din ålder innebär för skatteavdraget.

  Ålder Inkomst/månad Skatteavdrag/månad (avrundat) Skatt
Ta ut pension och sluta arbeta 62 år 20 000 kr 5 700 kr 28 %
Ta ut pension och sluta arbeta 66 år 20 000 kr 4 700 kr 24 %
Fortsätta arbeta och inte ha pension 62 år 20 000 kr 4 200 kr 21 %
Fortsätta arbeta och inte ha pension 66 år 20 000 kr 2 500 kr 12 %

​Om du både arbetar och tar ut pension samtidigt kommer ditt skatteavdrag att göras enligt två olika skattekolumner. Hos Skatteverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du själv göra en beräkning av ditt skatteavdrag.

Det förhöjda grundavdraget som gäller från och med det år du fyller 66 medför att du kan ha en högre pension innan du behöver betala statlig inkomstskatt.

Egenföretagare och egenavgifter

Om du driver enskild näringsverksamhet och är egenföretagare och 61 år, eller äldre, och har tagit ut hela din allmänna ålderspension under hela inkomståret behöver du endast betala ålderspensionsavgiften på 10,21 procent av bruttoinkomsten.

Till detta kommer en särskild löneskatt på 6,15 procent, införd 2016. Sammantaget betalar du således 16,36 procent i skatter och avgifter. Normalt är avgifterna 28,97 procent. Från 66 år gäller den nedsatta avgiften på 16,36 procent oavsett om du tar ut din allmänna pension eller inte.

Vanliga frågor

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att vår webbplats och våra tjänster ska fungera på ett bra sätt för dig.

Mer om kakor eller hur du tar bort dem