Sök på Pensionsmyndigheten

Logga in på Dina pensionssidor

Om du vill jobba och ta ut en del av din pension

Du kan arbeta och ändå ta ut hela eller en del av din pension. För att ansöka om en del av din pension använder du samma blankett som vid en vanlig ansökan eller ansöker på webben.

Du bestämmer själv när du vill gå i pension

Du kan arbeta och ändå ta ut hela eller delar av din pension. Det är du tillsammans med din arbetsgivare som avgör om du ska arbeta heltid eller deltid. Du har rätt att arbeta fram till 67 års ålder, men om du och din arbetsgivare är överens kan du fortsätta arbeta ännu längre.

Du får högre pension om du arbetar längre

Hela livets inkomster påverkar din pension. Du kan därför få en högre inkomstpension och en högre premiepension om du arbetar längre. Det beror på att du tjänar in nya pensionsrätter samtidigt som ditt intjänade pensionskapital ska delas upp på färre år.
Mer om pensionsålderns betydelse för din pension.

Om du tar ut pension och A-kassa

Planerar du ett uttag av din pension, helt eller delvis, måste du kontakta din a-kassa innan uttaget om du är arbetslös eller riskerar att bli det. Du är nämligen skyldig att anmäla ändrade förhållanden till din a-kassa så att du får rätt nivå på ersättningen därifrån. Det beror på att arbetslöshetsersättningen samordnas med din pension.

Samordningen innebär att nivån på ersättningen från arbetslöshetskassan sänks om du samtidigt har pension. Det gäller även om du tar ut låga pensionsbelopp, till exempel om du bara tar ut premiepension med lägsta uttagsnivå.

Om du inte anmäler ändrade förhållanden till din a-kassa riskerar du att bli återbetalningsskyldig för arbetslöshetsersättning, utesluten ur arbetslöshetskassan och till och med polisanmäld. Även en återkallad pension kan påverka dig negativt eftersom a-kassorna tolkar reglerna olika.

För att få veta vad som gäller för dig bör du ta kontakt med din a-kassa.

Vanliga frågor

Beställ pensionärsintyg

Du som tar ut allmän pension får ibland rabatt på inträden till olika evenemang eller när du åker kollektivtrafik. För att få rabatt kan du behöva visa upp ett pensionärsintyg.

Beställ ett intyg

Om du planerar din pension

Efter 61 års ålder avgör du själv när du vill ta ut pension. Du kan också ta ut delar av din pension samtidigt som du arbetar.

Per: "Jag trivs med mitt jobb och vill inte släppa kontakten med yrkeslivet"

Vad får du i pension?
Gör en prognos

Fråga oss på Facebook

På vår Facebooksida kan du snabbt och enkelt få svar på dina frågor om pension.

Besök oss på Facebooklänk till annan webbplats

Ring kundservice


0771-776 776