28 okt 2014

Nya pensionsrätter för 2014

Årets insättning av premiepensioner sker den 15 december 2014. Vill du hinna genomföra ett fondbyte innan de nya pensionsrätterna placeras måste det ske senast den 11 december. I detta inlägg har vi samlat information som kan vara värd att känna till när det kommer till årets pensionsrätter.

I december varje år sätts nya pensionsrätter in på ditt konto. Pensionsrätter är det belopp som varje år betalas in till din allmänna pension. 16 procent av din årliga inkomst går till inkomstpensionen och 2,5 procent av din inkomst går till din premiepension. Insättningen 2014 avser deklarationsåret 2013.

Nya pensionsrätter visas på Dina pensionssidor
På Dina pensionssidor visas från och med söndagen den 14 december information om hur stor pensionsrätt du fått. Fondköp för de nya premiepensionsrätterna påbörjas måndagen den 15 december (köpordrarna skickas till fondbolagen). Premiepensionsrätterna fördelas efter ditt senaste fondval. Vill du ha en annan fördelning av dina nya premiepensionsrätter måste du lägga ett fondbyte via webben, premiepensionsappen eller blankett.

Fondbyten läggs på kö
Vill du genomföra ett fondbyte innan de nya pensionsrätterna placeras ska fondbytet begäras senast den 11 december kl. 23:59. Ett sent inlagt fondbyte kan dock medföra att handelsstarten för de nya pensionsrätterna fördröjs, eftersom endast en aktivitet kan ske på kontot samtidigt. Ett fondbyte som läggs in efter 11 december kommer påbörjas först efter att de nya pensionsrätterna har placerats.

Helgdagar runt årsskiftet kan fördröja fondbyte
Tänk på att många länder har flera helgdagar i december och januari. Under helgdagar håller banker och fondbolag stängt vilket fördröjer handelscykeln för ett fondbyte. Har man fonder i olika länder kommer troligen fondhandeln ta längre tid än normalt. Alla fonder i fondportföljen måste rapportera in handelskurser innan ditt fondbyte blir helt klar. T.ex. kan ryska fonder ta lång tid att handla kring nyår, eftersom deras helgdagar kan ligga om lott med de svenska. I undantagsfall kan ett fondbyte ta upp till en månad utan att något blivit fel.

Insättning inkomstpension
Den största delen av årets nya pensionsrätter berör inkomstpensionen. Hit går 16 procent av de 18,5 procent som betalas in varje år av pensionssparare och arbetsgivare i pensionsavgifter. Inkomstpensionen är ett fördelningssystem, vilket medför att de faktiska pengarna mer eller mindre direkt betalas ut i pension till dagens pensionärer. Pensionsspararna får dock så kallade pensionsrätter bokade på sitt personliga konto hos Pensionsmyndigheten. Dessa pensionsrätter räknas årligen upp med en avkastning som beror av inkomstindex i Sverige.

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem