Om du arbetat i Sverige under en period

"Min svenska pension ger mig några extra euro att leva på"

Panagiotis jobbade i Sverige på 1960-talet

— Jag jobbade flera år i Sverige, berättar Panagiotis, 63. Det var på 1960-talet, då industrin blomstrade och människor från hela Europa kunde komma till Sverige och få jobb.

Det är mer än 35 år sedan han flyttade tillbaka hem till Grekland igen. Sedan dess har han gift sig och fått både barn och barnbarn. Hela familjen är engagerad i familjerestaurangen och åren i Sverige känns avlägsna.

Pension före 65 års ålder

Panagiotis funderar på sin pension och på att kunna lämna över ansvaret för restaurangen till barnen.

I Grekland kan han inte få pension förrän han fyller 65 år, men i det orange kuvertet han får från Sverige varje år, har han sett att man kan ta ut den svenska allmänna pensionen redan från 61 års ålder om man vill.

Under Dina pensionssidor finns möjligheten att göra en pensionsprognos, och det gjorde Panagiotis. På det viset kunde han få en uppfattning om hur mycket han kunde tänkas få när han ansöker om sin svenska pension.

— Det var förstås inga stora pengar, men det blir några extra euro att leva på, säger Panagiotis.

Ansökan om svensk pension i utlandet

För att få hjälp med att ansöka om svensk pension ska Panagiotis kontakta den grekiska pensionsmyndigheten.
 
Däremot har den grekiska pensionsmyndigheten inte möjlighet att hjälpa Panagiotis med detaljerad information kring svenska regler och förhållanden. För att få svar på sådana frågor måste Panagiotis själv kontakta oss på den svenska Pensionsmyndigheten.

Änkepension

Panagiotis skrev ett e-postmeddelande till myndigheten, med frågor om vilken pension han har rätt till och möjligheten att ta ut pension före 65 års ålder.
 
— De svarade snabbt, berättar Panagiotis och visar det utskrivna e-brevet som han sparat. De svarade på alla mina frågor, och förklarade dessutom att min fru kan få änkepension om jag dör — hon som aldrig ens varit i Sverige.  

Bra att tänka på om du bor utomlands, men inom EU/EES


  • Du gör din ansökan om svensk ålderspension hos pensionsmyndigheten i det land där du är bosatt.

  • Pensionsmyndigheten i det landet kan oftast inte svara på detaljerade frågor om svenska pensionsregler, då måste du kontakta Pensionsmyndigheten i Sverige.

  • Din maka kan ha rätt till änkepension från Sverige om du går bort före henne.

  • Om du vill ansöka om svensk änkepension eller efterlevandepension ska du kontakta pensionsmyndigheten i det land där du är bosatt.  
Vad får du i pension?
Gör en prognos

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem