Om du är pensionär

"Bostadstillägget drygar ut kassan"

Margareta, 63, har gått i pension

— Det blev inte så mycket i pension, säger Margareta, 66. Men det finns ju några andra förmåner jag har kunnat få, som drygar ut kassan lite.

Glöm inte din tjänstepension

Margareta var hemma med barnen i några år när de var små, och arbetade deltid vissa perioder. När hon började planera att gå i pension visade pensionsprognosen att hon skulle få en ganska låg allmän pension, inklusive garantipension.

— Garantipensionen innebär att jag kommer upp i en viss miniminivå, även om jag inte arbetat full tid eller tjänat så mycket pengar, säger Margareta. Och det är ju bra. Men det är ändå inte särskilt mycket pengar, så jag tog kontakt med Pensionsmyndighetens kundservice för att be om råd.

— Innan jag gick i pension hade jag inte en tanke på att jag hade tjänstepension också, men handläggaren på Pensionsmyndigheten tipsade mig om att kolla upp det. Via prognosen kunde jag se att jag hade tjänstepension från två tidigare arbetsgivare, så nu får jag pension från flera håll.

Du kan ha rätt till bostadstillägg

— Handläggaren jag pratade med berättade också om bostadstillägg till pensionärer. På Pensionsmyndighetens webbplats gjorde jag en första beräkning för att se om jag hade rätt till stödet. Det var praktiskt att få ett hum om detta innan jag ansökte. Sedan ansökte jag om bostadstillägg på webben. Det var ganska enkelt och smidigt.

Bostadstillägg till pensionärer är en förmån som pensionärer med låga inkomster kan söka. Hur stort bostadstillägg du kan få beror på din inkomst, om du är gift eller sambo — och vad din bostad kostar.

— Nu får jag bostadstillägg och det gör faktiskt lite skillnad!

Garantipensionen påverkas om du jobbar

— Jag hade tänkt vara helt ledig under pensionen, men ibland har det känts lite långsamt här hemma. När mitt gamla jobb ringde och frågade om jag kunde tänka mig att hoppa in som vikarie tackade jag ja. Att jag får lön påverkar min garantipension och mitt bostadstillägg eftersom de beräknas på min inkomst, men det blir ändå några kronor mer per månad.
 

Att tänka på när du är pensionär:

  • Du kan arbeta även om du är pensionär — tänk bara på att en extra inkomst påverkar din rätt till garantipension, bostadstillägg med mera.

  • Din pension räknas om i december varje år och påverkas bland annat av Sveriges ekonomi.

  • Du kan ha rätt till bostadstillägg om du har låg pension.

  • Undersök vilka pensionärsrabatter du kan utnyttja i din vardag.

Ekonomiskt stöd

För dig som får låg pension finns det möjlighet att få extra ekonomiskt stöd utöver din pension.
Om bostadstillägg

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem