Sök på Pensionsmyndigheten

Logga in på Dina pensionssidor

Om du är pensionär

"Bostadstillägget drygar ut kassan"

Margareta, 63, har gått i pension

— Det blev inte så mycket i pension, säger Margareta, 66. Men det finns ju några andra förmåner jag har kunnat få, som drygar ut kassan lite.

Glöm inte din tjänstepension

Margareta var hemma med barnen i några år när de var små, och arbetade deltid vissa perioder. När hon började planera att gå i pension visade prognosen att hon skulle få en ganska låg allmän pension, inklusive garantipension.

— Garantipensionen innebär att jag kommer upp i en viss miniminivå, även om jag inte arbetat full tid eller tjänat så mycket pengar, säger Margareta. Och det är ju bra. Men det är ändå inte särskilt mycket pengar, så jag tog kontakt med Pensionsmyndighetens kundservice för att be om råd.

— Jag hade inte en tanke på att jag hade tjänstepension också, men handläggaren på Pensionsmyndigheten tipsade mig om att kolla upp det. Via prognosen kunde jag se att jag hade tjänstepensioner från två tidigare arbetsgivare, så jag får pension från flera håll.

Du kan ha rätt till bostadstillägg

— Handläggaren jag pratade med berättade också om bostadstillägg till pensionärer. Han hjälpte mig att hitta och skriva ut ansökningsblanketten på internet. Jag fick också tips om att jag på Pensionsmyndighetens webbplats kunde göra en första beräkning för att se om jag hade rätt till stödet. Det var praktiskt att få ett hum om detta redan innan jag ansökt.

Bostadstillägg till pensionärer är en förmån som pensionärer med låga inkomster kan söka. Hur stort bostadstillägg du kan få beror på din inkomst, om du är gift eller sambo — och vad din bostad kostar.

— Nu får jag bostadstillägg och det gör faktiskt lite skillnad!

Margareta måste förnya sin ansökan om bostadstillägg varje år, eftersom bostadstillägget beräknas på aktuella uppgifter om inkomst och boendekostnad.

Garantipensionen påverkas om du jobbar

— Jag hade tänkt vara helt ledig under pensionen, men ibland har det känts lite långsamt här hemma. När mitt gamla jobb ringde och frågade om jag kunde tänka mig att hoppa in som vikarie tackade jag ja. Att jag får lön påverkar min garantipension och mitt bostadstillägg eftersom de beräknas på min inkomst, men det blir ändå några kronor mer per månad.
 

Att tänka på när du är pensionär:

  • Kontrollera vilka tjänstepensioner du har rätt till.
  • Du kan arbeta även om du är pensionär — tänk bara på att en extra inkomst påverkar din rätt till garantipension, bostadstillägg med mera.
  • Din pension räknas om i december varje år och påverkas bland annat av Sveriges ekonomi.
  • Undersök vilka pensionärsrabatter du kan utnyttja i din vardag.

Läs om andra livssituationer

Extra ekonomiskt stöd

För dig som får låg pension finns det möjlighet att få extra ekonomiskt stöd utöver din pension. Stöden är inkomstprövade och du ansöker om dem själv.
Om bostadstillägg
Om äldreförsörjningsstöd

Fråga oss på Facebook

På vår Facebooksida kan du snabbt och enkelt få svar på dina frågor om pension.

Besök oss på Facebooklänk till annan webbplats

Ring kundservice


0771-776 776