Om din partner går bort

"Mitt i sorgen oroade jag mig för hur jag och barnen skulle klara oss"

Sara, 41, blev ensam med sina barn

— Efter semestern blev min man Mattias plötsligt sjuk. Sedan gick allt så fort. Tre månader senare var jag änka och ensamstående med två barn. Den första tiden var kaotisk, tankarna snurrade och jag oroade mig för hur jag och barnen skulle klara oss, säger Sara, 41.

Sara hade inte bara sorgen att ta itu med, utan oroade sig också mycket över familjens ekonomi. Hon fick då veta att hon kunde få en så kallad omställningspension och kontaktade Pensionsmyndighetens kundservice för att få veta mer.

Omställningspension får du normalt i ett år

Omställningspension är en pension som kan betalas ut till den som är efterlevande make eller maka, inte fyllt 65 år och som bodde tillsammans med sin make eller maka vid dödsfallet.

— Pensionen betalas i första hand ut i ett år. Men eftersom våra barn är under 18 år fick jag veta att jag får förlängd omställningspension till och med den månad vår dotter fyller 12 år, säger Sara.

Förlängd omställningspension

Om Saras barn fyllt 12 men inte 18 år hade hon fått förlängd omställningspension i ett år, dock längst till och med den månad när det yngsta barnet fyller 18 år. Pensionen upphör om Sara till exempel gifter om sig eller inte längre har vårdnaden om barnet. Det finns ytterligare några situationer som gör att efterlevandepensionen upphör.

Ersättningen bygger på den avlidnes antagna pension

— Det jag oroade mig mest för var om jag och barnen skulle ha råd att bo kvar i huset, säger Sara. Men handläggaren hjälpte mig att göra en prognos över hur mycket jag skulle få i omställningspension. Det var en enorm lättnad när det visade sig att vi hade råd att bo kvar.

Omställningspensionen motsvarar 55 procent av Mattias antagna allmänna pension i form av inkomstpension. Uträkningen bygger på det som Mattias hade tjänat in till sin pension fram till dess han dog, och det han antas ha kunnat tjäna in till sin pension till och med det år då han skulle ha fyllt 64 år.

Barnen får barnpension

Saras båda barn har också rätt till barnpension, som är en ersättning till barn under 18 år vars förälder har gått bort. Om barnen går i gymnasieskola eller motsvarande kan de få förlängd barnpension, dock längst till och med juni det år de fyller 20 år.

Syskon får alltid lika stor del av den avlidnes antagna inkomstpension. Hur stor summan blir beror på antalet syskon och hur gammalt det yngsta barnet är.

Saras dotter, Elvira, ska precis fylla 4 år och hennes son Rasmus är 9 år. Det betyder att syskonen får 35 procent av Mattias antagna inkomstpension för att Elvira är under 12 år och ytterligare 25 procent för Rasmus. Båda barnen får då 30 procent vardera. Oavsett hur många syskon det är kan beloppet aldrig överstiga 100 procent.

— Jag fick veta att eftersom jag har omställningspension efter Mattias så får inte barnens sammanlagda barnpension överstiga 80 procent, men det gör det alltså inte i vårt fall, säger Sara.

Hade barnpensionen för Elvira och Rasmus blivit lägre än 40 procent av årets prisbasbelopp hade de även kunnat få efterlevandestöd till barn.

Så får du efterlevandepension

Sara behövde inte själv ansöka om efterlevandepension eftersom vi på Pensionsmyndigheten får uppgifter från Skatteverket. Efter att vi utrett Saras situation skickade vi ett beslut om omställningspension och barnpension.
Läs mer om hur du får efterlevandepension

Bra att tänka på om du förlorat din make eller maka eller om barn förlorat en eller båda föräldrarna

  • Om du är yngre än 65 år och bodde tillsammans med din make eller maka eller registrerade partner vid dödsfallet kan du få omställningspension. Ni ska dessutom ha bott tillsammans utan avbrott de senaste fem åren eller bott tillsammans med barn under 18 år som ni har vårdnaden om.

  • Om du är sambo kan du räknas som efterlevande make eller maka om ni har eller har haft barn tillsammans, väntade ett gemensamt barn vid dödsfallet eller tidigare varit gifta eller registrerade partners.

  • Du kan få förlängd omställningspension om du har barn under 18 år.

  • Barn under 18 år kan få barnpension om en eller båda föräldrarna avlider. Hur stor summan blir beror på barnens ålder, hur många syskonen är och om en annan vuxen i familjen har omställningspension eller änkepension.

  • Om barnet går i gymnasieskola eller motsvarande kan barnpensionen förlängas , dock längst till och med juni det år barnet fyller 20 år.

  • Barn kan också få efterlevandestöd till barn om barnpensionen blir låg. Detta stöd gäller lika länge som barnpensionen.

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem