06 nov 2013

Ta reda på hur du säger upp förvaltning av premiepension

Tänk igenom om du ska fortsätta köpa förvaltning av premiepensionen och ta reda på hur du säger upp tjänsten, uppmanar Pensionsmyndigheten, vars kundservice hittills i år fått 45 procent fler klagomål på förvaltningstjänster.

Monica Petersson

Thomas Norling

Det finns företag som mot en avgift erbjuder sig att välja, byta och förvalta sparares premiepension. Dessa förvaltningsföretag förväxlas ibland med Pensionsmyndigheten eller uppger ibland att de ringer på uppdrag av oss. Pensionsmyndigheten samarbetar aldrig med förvaltningsföretag.

— Tänk igenom om du tjänar på att betala extra för hjälp att placera din premiepension i fonder som du själv kan välja gratis. Ta reda på hur ditt avtal med förvaltningsföretaget förlängs och ta reda på hur du säger upp tjänster, säger Thomas Norling, chefsjurist på Pensionsmyndigheten och som även utreder åt regeringen konsumentskyddet vid finansiell rådgivning.

Totalt januari—oktober har 1 770 särskilda synpunkter registrerats hos Pensionsmyndighetens kundservice. Av dessa har 440 handlat om klagomål på förvaltningstjänster för premiepensionen, alltså cirka 25 procent. Under samma period förra året registrerades 300 synpunkter om förvaltningstjänster. Antalet synpunkter på denna grupp har alltså ökat med 45procent jämfört med 2012.

Vissa företag som erbjuder förvaltningstjänster för premiepensionen tar ut en årlig avgift som ligger på cirka 400—900 kronor. De fonder som dina pengar placeras i kan dessutom vara mycket dyrare än andra jämförbara alternativ.

— För att man som sparare inte ska förlora på affären, måste förvaltningsföretaget lyckas placera premiepensionen så pass bra att man först får tillbaka sin årliga avgift, sedan ska värdeutvecklingen vara ännu bättre för att du inte ska förlora på affären. Chansen att det ska gå så bra, år efter år under lång tid, är mycket liten, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

— Att ta hand om premiepensionen själv är inte svårt. Antingen väljer du att låta staten förvalta dina pengar. Då placeras de i AP7 Såfa som består av en global aktiefond och en räntefond och anpassar risken till din ålder. Det är också där som dina pengar placeras om du inte själv har valt något tidigare. Eller så väljer du fonder själv.

Hör inslag i Ekonomiekot

Gå till Fondvalsguiden

Läs fler frågor och svar

Läs pressmeddelandetPDF (pdf, 186.3 kB)

Presskontakt

Jimmya Larsson H

Jimmy Larsson Hagberg

Direkt
072-210 22 87

Växel
0771-771 771

jimmy.larsson.hagberg(at)
pensionsmyndigheten.se

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem