Fondvalsguiden

Det handlar om din pension

På den här sidan får du veta det allra viktigaste om din pension och hur den fungerar i stort. Pensioner är mycket enklare än många tror.

Se hur mycket du får i pension

Alla som arbetar och betalar skatt i Sverige får allmän pension (inkomstpension och premiepension). Dessutom får de allra flesta tjänstepension, antingen genom kollektivavtalen eller direkt från arbetsgivaren.

Tillsammans utgör allmän pension och tjänstepension den största delen av din slutliga pension. Det handlar om cirka 50-70 procent av den lön du har när du slutar arbeta för de allra flesta. Hur mycket blir det för dig? Logga in på Dina sidor här på vår webbplats eller på minpension.se så ser du dina egna personliga uppgifter där både allmän pension och tjänstepension ingår.

Premiepensionsvalet

Premiepensionen är en liten del av din totala pension och är ett långsiktigt sparande. Har du inte valt fonder blir din premiepension placerad i en global aktiefond (SÅFA) som har mycket låg avgift och sprider den finansiella risken över hela världen. Dessutom sänks risken automatiskt när du blir äldre. Vill du inte välja fonder kan du alltid välja förvaltsalternativet.

Det är också enkelt att själv välja fonder i premiepensionen. Vi har tagit fram fyra verktyg som hjälper dig att göra ett genomtänkt fondval som passar dig.

Så gör du ett genomtänkt fondval

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem