To view this page ensure that Adobe Flash Player version 10.0.0 or greater is installed.

Tänk hela pensionen

Alla som arbetar och betalar skatt i Sverige får allmän pension (inkomstpension och premiepension). Dessutom får de allra flesta tjänstepension i avtal med sin arbetsgivare.

Inkomstpensionen är för många den största delen av både den allmänna och den totala pensionen. Inkomstpensionen kan liknas vid ett sparande med låg risk då värdet följer inkomstutvecklingen i samhället. 

Du kan ta högre risk med premiepensionen

Premiepensionen utgör en liten del av din totala pension och är för de allra flesta ett långsiktigt sparande. Om det stämmer in på dig kan du ta en högre risk med din premiepension för att kunna uppnå en högre förväntad värdeutveckling.

Som du ser i verktyget ovan förändras den totala risken för ditt sparande bara till viss del även om du tar en hög risk, alltså har en stor andel aktier, i din premiepension. Det beror på att inkomstpensionens stora del med låg risk har störst effekt för den totala risken för hela din pension.

Tänk på detta:

  • Risk är också möjlighet

  • Sprid risken genom att till exempel välja en global blandfond

  • Höga avgifter kan innebära mycket mindre i pension

  • Hur länge du ska spara spelar stor roll

Räntor avser svenska statsräntepapper med kort löptid och aktier avser en global aktieportfölj. Tjänstepensionen är uppskattad som premiebestämd tjänstepension om 4,5% där 2% är tvångsplacerat i traditionell försäkring. Denna riskuppskattning gäller endast för inkomster upp till intjänandetaket om cirka 38 000 kr. Riskskalan startar med 0 standardavvikelse (grönt) till 25 standardavvikelse (rött).

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem