To view this page ensure that Adobe Flash Player version 10.0.0 or greater is installed.

Risk är också möjlighet

För att få chans till en bra värdeutveckling måste du ta risk. Aktiefonder har en högre risk än räntefonder. De varierar kraftigare i värde, samtidigt som de förväntas ge en högre värdeutveckling. Upp- och nedgångar på aktiemarknaden brukar jämnas ut över längre tidsperioder och aktier har över tiden ökat mer i värde än räntor. Det kan därför vara lämpligt att i ett långsiktigt pensionssparande ta högre risk för att få ta del av den högre förväntade värdeutvecklingen.

Sprid riskerna i ditt sparande

För att din premiepension inte ska vara känslig för hur enskilda marknader utvecklas bör du sprida riskerna i din investering över hela världen. Detta gör du enkelt genom att välja en global aktiefond. Därmed minskas risken att välja fel marknad.

Aktier varierar mer i värde än räntor 

Verktyget ovan visar den historiska värdeutvecklingen för ett sparande som består av globala aktier och svenska räntor. Genom att ändra andelen aktier och räntor får du en känsla för hur risken i placeringen förändras beroende på hur stor andel som placeras i aktier respektive räntor. En större andel aktier innebär en högre risk och större variationer i placeringens värde, samtidigt som det har inneburit en högre värdeutveckling. För ett långsiktigt sparande har det historiskt lönat sig att ha en högre andel aktier i sitt sparande.

Räntor avser svenska statsräntepapper med kort löptid och aktier avser en global aktieportfölj

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem