To view this page ensure that Adobe Flash Player version 10.0.0 or greater is installed.

Spartiden har betydelse

En lång spartid är nyckeln till en högre pension. Ju längre du arbetar desto högre pension får du. Ju längre tid du har på dig att spara desto mer hinner dina pengar växa och din premiepension blir inte lika känslig för tillfälliga nedgångar på aktiemarknaden.

Hög risk möjlig vid lång spartid

I verktyget ovan får du en känsla för spartidens betydelse. Över långa tidsperioder brukar upp- och nedgångar på aktiemarknaden att jämnas ut. Ett aktiesparande har över tid ökat mer i värde än ett räntesparande. Under kortare tidsperioder kan svängningarna på aktiemarknaden vara stora och värdeutvecklingen negativ, medan räntesparande sällan ger negativ avkastning på några års sikt. Har du lång tid kvar att spara kan du ta en högre risk i ditt sparande som kan få värdet på din premiepension att växa mer.
 

Närmare pensionering

Närmar du dig pensionering bör du fundera på hur mycket du kan tänka dig att värdet på ditt sparande varierar från år till år. Om du vill att variationerna ska vara små, så bör en större del placeras i räntor. Kan du däremot tänka dig högre variationer i utbyte mot möjligheten till en högre värdeutveckling, så bör en större del placeras i aktier.

Räntor avser svenska statsräntepapper med kort löptid och aktier avser en global aktieportfölj.

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem